Lungene og tarmene, sorgen og immuniteten din - er de knyttet sammen?

Det blir ufullstendig å ikke nevne eller ta med parorganet til Lunge, dvs. Tykktarmen.

Sett at en pasient kom til akupunktøren med en forkjølelse som hadde vart over lang tid., dvs. det virket som om forkjølelsen aldri  tok slutt, kanskje litt opphold og så på’n igjen. Etter en grundig samtale ( anamnese)viser det seg at pasienten har mistet en i nær familie og i utgangspunktet bærer på sorg. Akupunktøren kunne feks nevnt at dette har gått utover immunforsvaret og at det da er vanskelig å kvitte seg med forkjølelsen. Dette pga sorg. 

Lungene  i kinesisk medisin er som nevnt forbundet med sorg og tristhet, så selv om pasienten føler dette, noe som er en helt normal og sunn respons på det som har skjedd, kan lungene blitt svakere og slite med å komme seg over forkjølelsen selv, og på den måten gjøre jobben sin. Da kunne akupunktøren feks nevnt at det nå kunne være nyttig å spise spesielt immunstyrkende matvarer som hvitløk, ingefær og sitron, muligens noen urter, ta akupunktur en tid fremover og ikke minst  lage seg en næringsrik kyllingsuppe. Immunforsvaret starter i magen. Derfor er maten vi spiser så innmari viktig. 

Slike scenarier gir god mening for en akupunktør. Når vi kjenner til, men graver og spør om detaljene rundt nåværende livs- og helsesituasjon før behandlingsøkten starter, kan vi ta dem i betraktning og sette  akupunkturpunkter for kropp og sjel for å lette trykket ved trøbbel og fortvilelse.  Akupunktøren  hjelper til med å fremme fri flyt og ikke bli for fast på den ene tanken eller handlingen. Vi kaller energi Qi (uttales "chee" eller "kee").

Dette er grunnen til at våre behandlinger anses å være helhetlige - fordi vi behandler kroppen så vel som sinnet og sjelen. Kropp, sinn og sjel er ett.  De er sammenkoblet, de samhandler med hverandre hele tiden og hver av dem har innvirkning på de andre.

Lungene i kinesisk medisin sies å være reseptoren til Qi. De tar opp luften, oksygenet som blodet og hjernen vår trenger. De er viktige for vår overlevelse. De er det siste organet som modnes før babyer kommer til verden (bortsett fra hjernen selvfølgelig) og når babyer blir født tidlig og lungene ikke har modnet, blir de ansett som mer delikate og mer sannsynlig å bli forkjølet og mer utsatt for virus.

Lungene regnes som Yin, og som med alt innen kinesisk medisin har de en Yang -partner, og det er Tykktarmen.

Ellers vil jeg legge til at en kvalifisert og våken akupunktør ville også vite sin begrensning, dvs når det kan være på sin plass å sende en pasient videre. Bare så det er sagt ! 

Anne 0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!