Vinteren tilhører vannelementet - del 1

photo-1512052841874-42cbf0701904


I tradisjonell kinesisk medisin finnes det 5 elementer, i naturen og hos oss mennesker. Hver sesong tilhører et element og har sine unike tilknytninger. Ved å studere naturen mønstre og sykluser, kan vi lære å støtte vår egen helse ved å se til naturens rytme. På den måten kan vi bedre holde oss friske gjennom året.

Vinterens tilknytning i tradisjonell kinesisk medisin

ELEMENT: VANN
YIN ORGAN: NYRER
YANG ORGAN: URINBLÆRE
FØLELSER: FRYKT
ÅND: ZHI (VILJEKRAFT)
KLIMA: KALDT
FARGE: SVART/MØRKEBLÅ
SMAK: SALT
SANSEORGANER: ØRE
VEV: BEIN
DYDER: STYRKE, MOT, VISDOM

Akkurat nå er vi inne i sesongen for å bremse ned og lade, kalt Yin-sesongen. Selv om vi ennå ikke ser snurten av snøen, inviterer de kjølige og mørke dagene til meditasjon, hvile og refleksjon. Uansett hvordan vinteren din ser ut, er det viktig at du tar deg tid til å fylle på lagrene dine som har blitt brukt gjennom året.

"Det er vinterens indre kraft som gjør at et frø kan bryte frem om våren."

Vinterens energi er dyp og potent. Selv om vi hviler, pågår det et innvendig arbeid hvor energi samles og blir lagret. Denne dypt nærende Yin-tiden gir oss den nødvendige energien, visjonen og formålet som hjelper oss til å møte våren – en sesong med vekst, fornyelse og en frisk start.

I denne Yin-sesongen er vi naturlig predisponert for tilbaketrekning ettersom Qi-en vår strømmer dypere inne i oss. Det er en dybde i sesongen som inviterer oss til å koble oss til kjernen i vår personlighet og våre uberørte følelser. Naturen har trukket seg tilbake, bladene har falt til bakken og det er mindre aktivitet og stimulans

For noen kan sesongens tilbaketrekking og Qi lett bidra til depresjon og en følelse av ensomhet. Andre kan føle lettelse for en mulighet til å ta en pause og gjøre indre arbeid.

Uansett hvordan denne overgangen oppleves for deg, er tradisjonell kinesisk medisins teori og akupunktørens oppgave nå bl.a å gi støtte til både kropp, sjel og sinn ved å nære par-organet nyre og blære, samt at du selv følger naturens rytme ved å benytte stillhet og lade batteriene.

VANNELEMENTET

Vinteren styres av vannelementet: det mest nærende og essensielle stoffet for å danne liv. Dette elementet lagrer mye av folks energireserver. Derfor er hvile viktig om vinteren. Denne tiden av året tømmer stress, for mye arbeid og mangel på søvn lett vannelementet og spesielt nyrene.

Vannets visdom er å renne. Vann beveger seg uanstrengt og tar den nøyaktige formen det vil. Et balansert vannelement er i stand til å bevege seg jevnt gjennom sesongen med styrke, mot og viljestyrke. Det er en følelse av flyt og letthet, og en tilpasning til det som er ment å være.

Det er dybde, mørke og mystikk til vann. Følelsen knyttet til vannelementet er frykt. I passende mengder er frykt avgjørende for å overleve fordi det gjør oss i stand til å navigere i situasjoner hvor det behøves årvåkenhet og forsiktighet. Når vannelementet er ute av balanse, kan man oppleve for mye frykt, fobier og mangel på mot.

NYRENE + URINBLÆRE
Nyre og urinblæren er organene som tilhører vannelementet. På samme måte spiller begge en viktig rolle i væskeregulering. Det er akupunkturpunkter langs meridianene deres som kan brukes til å fylle på reservene, og som igjen tar oss til reservoarene der vår virkelige styrke, mot og visdom bor.

I tradisjonell kinesisk medisin er nyrene lageret for vår vitale energi, kalt Jing, eller essens. Jing styrer vekst, reproduksjon og hvordan vi beveger oss gjennom livets sykluser. Knokler, ledd, tenner, ører, hjerne og marg påvirkes av nyrene.

- Anne 


0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!