Perimenopausen og menopausen er kvinnens høst.

Høsten er en tid med overgang - bladene faller fra trærne, det er skolestart, men kanskje også tiden for å lære å leve med et "tomt rede" dvs. når barna flytter ut. Perioden markerer et stort skifte i kvinnens liv.

Høsten symboliserer også kvinnens overgang fra hennes fruktbare år til overgangsalder.

Spirituelt skjer det altså et stor skifte eller en transformasjon og kan på sett og vis sammenlignes med puberteten.

De er en tid med stort behov for tilbaketrekking, hvile, egenpleie og hvor Intuisjonen forsterkes.

Overgangsalderen tar tid, men det er en tid for å lytte og lære om deg selv. Å ivareta deg selv. Å oppdage hva som søker å dukke opp når du gradvis kommer ut av en livsfase og inn i en annen.

Hva har du gått glipp av? Hvilke drømmer har du satt på vent? Hva er det kroppen din forteller deg at den trenger? Hva med tankene og hjertet ditt? Hvor vil du å bruke mer tid? Hva vet du nå som du ikke visste før?

Som trærne om høsten, trekker en del av deg seg tilbake til røttene i løpet av denne fasen. Det er på tidevannet å gi deg selv næring og oppdage deler av deg selv som har ventet på å bli oppdaget! De beste årene i livet ditt kan ligge foran deg.

Overgangen kan være utfordrende på mange nivåer, men det er også en naturlig del av en kvinnes livssyklus og en tid hvor kvinner har muligheten til å komme hjem til seg selv.

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg skulle ønske jeg hadde fått veiledning fra en som hadde gått veien før meg, en slags veiviser eller forkvinne som kunne veilede meg og gi meg tips og enkle råd.

Forkvinnen ville gitt meg god støtte og meningsfulle råd, og jeg ville blitt holdt i hånden. Hun ville trøstet meg og sagt at dette var en periode, men at jeg ville komme helskinnet ut på andre siden ved å balansere aktivitet og hvile, lytte til kroppens signaler og gi gode råd om mat etc.

Hva skyldes endringene ?

Endringer i hormonnivåer skyldes en gradvis økning i nivået av FSH og luteiniserende hormon (LH). Denne endringen er ansvarlig for reduksjonen i antallet egg som utskilles fra eggstokkene.

Samtidig skjer det en reduksjon i østrogen og progesteron nivåene. Hormonendringene er dermed ansvarlig for uregelmessige menstruasjoner, fra noe kortere til lengre intervaller. Det er derimot store variasjoner fra kvinne til kvinne.


Vanlige ubalanser før (peri) under og etter overgangsalderen 

Tiden før, under og etter overgangsalderen kan være ganske utfordrende for noen av oss og den kan starte allerede 10 år før det er en realitet, dvs tidlig i 40 årene.

Det finnes god hjelp å få og som oftest er det enkle tips som letter hverdagen din.

Jeg deler mine selvopplevde erfaringer, men også faglig erfaring som akupunktør og terapeut.

Under finner du noen av plagene som kan dukke opp, men som du muligens ikke forbinder med overgangsalderen og som sjelden kommer frem.

Her deler jeg noen av de vanligste ubalansene: 

  • Hetetokter
  • Hodepine og migrene
  • Hjertebank
  • Søvnproblemer
  • Muskel - og skjelettplager
  • Depresjon og indre uro
  • Tomhetsfølelse eller "tomt rede syndrom"
  • Irritasjon
  • Glemskhet
  • Tørrhet i skjeden

 

Perimenopausen og overgangsalderen kan være utfordrende på mange nivåer, men det er også en naturlig del av en kvinnes livssyklus og en tid hvor kvinner har muligheten til å komme hjem til seg selv <3

 

 

Bestill Time
menopause 1