Blogg

Vårjevndøgn i elementet Tre 20.mars

photo-1522748906645-95d8adfd52c7 


20.. mars kalles vårjevndøgn, et døgn hvor natt og dag er like lange. Vårjevndøgn regnes for starten på våren. Vi har også en nymåne 21.mars, så her er det mye som foregår. Nymåne er den sorte månen og står for planlegging og sette en intensjon for den inneværende nye månesyklusen. Det er som sagt starten på våren, men også en flott mulighet til legge planer for det inneværende året. 

Med vår i luften blir vi påminnet naturens rytmer – fra søvn til våkenhet, hvile til aktivitet og fra en l…

Les mer...…

Høsten, Yin tid i elementet metall og forberedelse til vinter

 

photo-1429198739803-7db875882052

Etter en varm sommer trekker naturen seg tilbake til seg selv. I kinesisk medisin samsvarer denne perioden metallelementet, som igjen representerer det dyrebare lungeorganet vårt.

Slik vi akupunktører ser det, kan høsten utgjøre og belastning på lungeorganet, dvs. organet som hjelper hjertet med blodgjennomstrømningen og gir varme til overkroppen.

Høsten er tiden for innhøsting, men også tid for å så et et frø og som igjen skal bli til en vakker spire utpå våren en gang .. De lyse timene …

Les mer...…

Sensommer og elementet JORD

Nature Sunset Zoom Virtual Background - 2022-08-06T142241.893
Kjenner du at det har blitt et annet drag i luften de siste dagene?
🍄
Det er sensommeren som er her, men også elementet JORD i følge Tradisjonell Kinesisk Medisin 🥕🥔🍒
🍄
Sensommeren er en tid for innhøsting av de frøene vi sådde på vårparten. Både de fysiske, men også de mer sjelelige frøene vi sådde de foregående månedene.
🍄
Sensommeren er følelsesmessig forbundet med tiden for å STYRKE de gode små øyeblikkene, friheten og veksten vi har opplevd gjennom våren og sommeren.
🍄
Ve…

Les mer...…

Overgangsalderen - undergang eller overgang ?

is menopause already her
Er menopausen en overgang eller er det en undergang ?

Tradisjonell kinesisk medisin ser på overgangen fra fertil kvinne til perimenopausen som kvinnens 2. vår.
Ikke uvanlig at et hus rommer både en sønn/datter i sin 1. vår (puberteten) og en mor i sin 2. vår. Hurra hurra. Noen som kjenner seg igjen ?😘

Overgangsalderen tar tid og starter gjerne 10 år ( fra 40 + ) før den er et faktum, men hvis man ser litt større på det, så er det likevel en tid for å lytte innover, lære, …

Les mer...…

Vinteren tilhører vannelementet - del 2

photo-1422207134147-65fb81f59e38

Nyrene påvirker alle prosesser og funksjoner i hele vår kropp og sjel. De gir oss den “driven” eller energien og kraften som trengs for å overvinne hindringer for å oppnå våre mål i livet og leve ut vårt fulle potensiale. Vi benytter oss av nyrenes energi bare ved å leve, arbeide og eldes.

Nyre-meridianen begynner nederst på foten og beveger seg opp på innsiden av benet til bekkenet, nedre del av magen og ender ved brystet. 

Kroppen vil gi oss beskjed når vi bruker opp disse reservene fordi …

Les mer...…

Vinteren tilhører vannelementet - del 1

photo-1512052841874-42cbf0701904


I tradisjonell kinesisk medisin finnes det 5 elementer, i naturen og hos oss mennesker. Hver sesong tilhører et element og har sine unike tilknytninger. Ved å studere naturen mønstre og sykluser, kan vi lære å støtte vår egen helse ved å se til naturens rytme. På den måten kan vi bedre holde oss friske gjennom året.

Vinterens tilknytning i tradisjonell kinesisk medisin

ELEMENT: VANN
YIN ORGAN: NYRER
YANG ORGAN: URINBLÆRE
FØLELSER: FRYKT
ÅND: ZHI (VILJEKRAFT)
KLIMA: KALDT
FARGE: SVART/MØRKEBLÅ
SMA…

Les mer...…

Lungene og tarmene, sorgen og immuniteten din - er de knyttet sammen?

Det blir ufullstendig å ikke nevne eller ta med parorganet til Lunge, dvs. Tykktarmen.

Sett at en pasient kom til akupunktøren med en forkjølelse som hadde vart over lang tid., dvs. det virket som om forkjølelsen aldri  tok slutt, kanskje litt opphold og så på’n igjen. Etter en grundig samtale ( anamnese)viser det seg at pasienten har mistet en i nær familie og i utgangspunktet bærer på sorg. Akupunktøren kunne feks nevnt at dette har gått utover immunforsvaret og at det da er vanskelig å kvi…

Les mer...…

Zang og Fu organer

Kan være et bilde av tekst
De siste dagene har jeg snakket mye om metallorganet Lunge i TKM.
For å utdype det litt, er Lunge 1 av 5 Zang organer og Zang referer til organer som er Yin av karakter.
De andre 4 er Hjerte, Spleen, Lever og Nyre og alle har til oppgave å lagre og produsere Qi, Blod ( Xue), Jinye (kroppsvæsker), Jing ( essens eller opprinnelig livsenergi) og Shen (sjelen eller spiriten vår). Spiriten sees bla i øynene
våre.
Lunge har et parorgan og det er Tykktarm og de er begge en del a…

Les mer...…

Hvordan kan akupunktur og akupressur støtte immunsystemet vårt ?

Slik vi ser det i Tradisjonell Kinesisk Medisin styres immunsystemet vårt av en bestemt type chi eller vital energi kalt "Wei Qi", som er vårt forsvarssystem og beskytter oss mot patogene påvirkninger og ytre angrep på kroppene våre, inkludert virusinfeksjoner.
Vi kan øke Wei Qi og holde oss friske ved å aktivere spesifikke akupunkturpunkter som øker immunfunksjonen og reduserer stress på nervesystemet.
Det er ekstremt viktig å tenke på hva vi putter i munnen. Sukker i alle former er «…

Les mer...…

Fullmåne 24.juli i løvens måned

Fullmåne lørdag 24.juli 🌕
Tema : Intense følelser som feks bekymring, frykt, irritasjon og sinne pga nært forestående fullmåne.

Jeg tenker det er på høy tid å dele litt om Tradisjonell Kinesisk Medisins syn på følelser under her.
Intensiteten stiger når vi nærmer oss fullmåne. Vi har altså en fullmåne lørdag 24.juli og som kan skape intense følelser.

Fullmånens måne befinner seg i vannmannens tegn lørdag ​​24. juli 2021 og som kan gi et anspent aspekt i nære relasjoner, …

Les mer...…

Write your text by editing it directly on this page.